De kostuums

De kostuums, jurken en japonnen bij het theaterstuk zijn praktisch allemaal door Dukke van der Ende uit Britswert gemaakt. Slechts een enkele keer wordt een bestaand hedendaags kledingstuk gebruikt. De twintig personages en de figuranten worden deels in 17e-eeuwse stijl en deels in moderne stijl gekleed. “Ik heb mijn gewone werk een beetje naar de achtergrond geschoven om me hier op te concentreren”, zegt ze.

“Het is de eerste keer dat ik kleding maak voor een theatervoorstelling. Ik vind het ontzettend leuk dat ik hiervoor gevraagd ben en het is ook leuk om af en toe bij de repetities te zijn om een goed beeld te vormen van de voorstellingen.”


Dare to Dream

Dukke vindt het mooi om dit voor haar dorp te doen. Ze is al maanden druk met het maken van schetsen, het kopen van stoffen, het maken van de kleding en het laten passen door de toneelspelers. Ze ontwerpt alles zelf en in overleg met regisseur Luuk Eisema wordt tot in detail over alles nagedacht.

Er zijn veel meters stof nodig. Voor de japon van de slanke hoofdrolspeelster Anna Maria gebruikt ze alleen al acht meter. “Om de juiste stoffen en kleuren te vinden ben ik speciaal naar Amsterdam gereden.”

“Het werk voor mijn bedrijf Nuddelnocht gaat zoveel mogelijk door dus ik heb het er best druk mee. Ik vind het een geweldige uitdaging. ‘Dare to Dream’  is het motto van Ûnder de Toer en zo voel ik dat ook echt. Het is een hele mooie droom die werkelijkheid wordt.”